Nieuwe trend: fiets ombouwen naar elektrische fiets

Een fiets zonder trapondersteuning ombouwen naar elektrische fiets. Dat is een van de specialiteiten van Van Beek's Rijwielhandel in Voorthuizen. 'Zeker bij een bakfiets of driewieler kan ombouwen zeer interessant zijn', vertelt e-bike specialist Thierry.


Nieuwe trend: fiets ombouwen naar elektrische fiets

Is fietsen ombouwen naar elektrisch een nieuwste trend?

Technisch gezien is het al langer mogelijk, maar we merken zeker dat het een trend is. Een fiets laten ombouwen is duurzaam en in de meeste gevallen financieel aantrekkelijk. Steeds meer mensen praten erover, bijvoorbeeld op verjaardagen, en die mond-tot-mondreclame leidt bij ons tot een flinke toename van het aantal aanvragen.

Kun je iedere fiets ombouwen tot e-bike?

Ombouwen naar elektrisch kan alleen bij stevige fietsen met een goed frame. En daarnaast moet er natuurlijk ruimte zijn voor een accu. Voordat we aan de slag gaan, willen we een fiets dan ook graag met eigen ogen zien, zodat we de technische mogelijkheden kunnen beoordelen. En verder is het natuurlijk ook belangrijk om af te wegen of een fiets de investering waard is.

Hoe ga je te werk bij het ombouwen?

Ik verwijder alle onderdelen die vervangen moeten worden en ga dan aan de slag met een speciale ombouwset. Die set bestaat onder meer uit een motor, accu, sensoren en bekabeling. Ik installeer alles en bouw de fiets daarna weer op. De werkzaamheden zijn meestal binnen één werkdag afgerond.

Wat voor soort fietsen maak je elektrisch?

We zijn vooral druk met het ombouwen van bakfietsen en driewielers. Gisteren heb ik bijvoorbeeld een bakfiets omgebouwd van een gezin uit Barneveld. De eigenaar kon de fiets door het ontbreken van trapondersteuning voor een leuk bedrag kopen op Marktplaats en beschikt na het ombouwen over een mooie tweedehands elektrische bakfiets.

Aan welke investering moet je denken bij het ombouwen van een fiets tot e-bike?

Een fiets elektrisch maken is mogelijk vanaf 1150 euro, inclusief materialen en arbeid. De exacte investering is afhankelijk van het type fiets en de gewenste accu en display. Zeker bij een bakfiets of driewieler kan ombouwen in veel gevallen prijstechnisch zeer interessant zijn.

Bouw je ook stadsfietsen om tot e-bike?

Dat komt zelden voor, omdat de investering vaak niet opweegt tegen de aanschaf van een nieuwe of goede tweedehands e-bike. Wat wel vaak voorkomt, is dat we bestaande elektrische fietsen opknappen. We vervangen dan alle elektra en maken gebruik van de bestaande motor. Na de reparatie kan de fiets dan weer een extra ronde mee.

Wil jij ook een fiets laten ombouwen naar elektrisch? Kom voor een vrijblijvende inventarisatie naar de winkel in Voorthuizen of neem contact met ons op.